Róża – królowa kwiatów

Kto pierwszy nazwał kobietę różą, był poetą.

Kto to powtórzył, był tylko komplemenciarzem.

Heinrich Heine

Perfumy różane zdobyły swą popularność już w czasach starożytnych – budziły zachwyt w starożytnej Grecji i Cesarstwie Rzymskim.

Zapach tych kwiatów miał przynosić przychylność Erosa, Kupidyna, Izis, Adonisa i Aurory.

Wierzono, że róża ma zdolność przywoływania miłości a także uzdrawiania. Liście tej rośliny były stosowane we wróżbach miłosnych – w celu wybrania życiowego partnera kobieta umieszczała na liściach imiona potencjalnych partnerów. Liść, który pozostał najdłużej zielony zdradzał imię najbardziej odpowiedniego mężczyzny.

Surowcem do otrzymywania olejku różanego są świeże płatki kwiatów poddawane destylacji z parą wodną lub przez ekstrakcję rozpuszczalnikami organicznymi.

Wykorzystywane są głównie: róża stulistna (Rosa centifolia) uprawiana głównie we Francji, Maroko czy Egipcie oraz róża damasceńska (Rosa damascena) uprawiana m.in. w Syrii, Bułgarii, Turcji, Rosji, Indiach a nawet w Chinach.

Zapach olejku różanego jest opisywany jako pełny różany z nutą miodową, intensywnie  kwiatowy, słodki. Najlepiej jednak będzie jak samodzielnie się pozna ten zapach zamiast bazować na opisach – tysiąc słów nie opisze indywidualnych doznań po otwarciu olejku. Eksperymentuj i weryfikuj swoje hipotezy! Zapach różany znajdziesz w zasobach LABO41: http://sklep.labo41.pl/kreator

Jako składnik perfum olejek różany stanowi nutę środkową tworzonej kompozycji zapachowej.

Zapach różany jest uważany za środek łagodzący lęki, depresję i stres. W tym celu znajduje zastosowanie w szeregu przepisów aromaterapeutycznych do stosowania pojedynczo lub w mieszankach z innymi olejkami eterycznymi.

 

Dla chemika:

Skład olejków różanych jest szeroko badany ze względu na duże prawdopodobieństwo prób fałszowania olejku tańszymi zamiennikami.

W olejku eterycznym destylowanym z róży damasceńskiej zidentyfikowano m.in.: (-)-beta-Pinene, 10-Heneicosene(c,t), 1-Docosene, 1-Heneicosyl formate, 1-Heptacosanol, 1R-alfa-Pinene, 2-Methyl-7- nonadecene, 5-Nonadecen-1-ol, 8-Heptadecene, 9-Nonadecene, alfa-Guaiene, alfa-Humulene, beta-Bourbonene, beta-Caryophyllene, beta-Citronellol, Nerol, beta-Cubebene, beta-Myrcene, beta-Phenethyl acetate, Citronellyl propionate, Docosane, Dodecane, 2,7,10-trimethyl-Dodecane, (E)-7-Octadecene, Eicosane, Eugenol, Geraniol acetate, Heneicosane, Heptacosane, Hexacosane, Hexadecane, Methyleugenol, Muscalure, n-Heptadecane, Nonacosane, Nonadecane, Octacosane, Octadecane, Pentacosane, Pentadecane, Phenylethyl Alcohol, Sabinene, Tetracosane, Tetradecane, trans-Farnesol, trans-Geraniol, Tricosane, (Z)-12-Pentacosene, (Z)-5-Nonadecene, 1-Nonadecene, (E)-5-Eicosene, 6,9-Heptadecadiene, alfa-Citral, alfa-Terpineol, benzoic acid methyl ester, beta-cis-Ocimene, beta-Elemene, beta-Linalool, beta-Terpinyl acetate, Butanoic acid 3,7-dimethyl-6- octenyl ester, Caryophilene oxide, Elemol, gama-Gurjunene, Nonanal, Pentadecanal (Krasimir E. Rusanov, Natasha M. Kovacheva, Ivan I. Atanassov; AgroBioInstitute, Sofia, Bulgaria; Institute of Roses, Essential and Medicinal Cultures, Kazanlak, Bulgaria)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *